Sognebiblioteksundersøgelsen 1885 - de Hartyani, Marton (Bibliotekshistorie, 1985)
I Kultusministeriets arkiv, som opbevares i Rigsarkivet, befinder sig tre pakker med betegnelsen »Oplysninger om folkelige- og skolebogsamlinger«. Indholdet består af et fortrykt spørgeskema, som i 1885 udsendtes til samtlige sogne i landet, og besvarelserne fortæller om beskaffenheden af de eksisterende folkebiblioteker. I det følgende fremlægges materialet, og underkastet en foreløbig analyse søges det sat i en historisk sammenhæng.