Hvad er socialfaglig analyse? – svar fra et videreuddannelsesperspektiv: Notat om socialfaglig sagsanalyse - Schnohr, Katrin Leicht; Andersen, Lotte; Matthiessen, Annemette (Arbejdspapirer, Københavns Professionshøjskole, 2020)
Dette notat indgår i projektet ”De vigtige mellemregninger – om brugen af socialfaglig analyse i myndighedsarbejdet på børne- og ungeområdet”. Forfatterne har undersøgt hvilke bøger og artikler, der indgår på videreuddannelse til fagprofessionelle og ledere, og der peges på hvordan socialfaglig analyse forstås i litteraturen. Der er tre typer af svar. Det første svar er at socialfaglig analyse optræder i forskellige faser af et sagsforløb, særligt den børnefaglige undersøgelse. Det andet svar er at socialfaglig analyse er karakteriseret ved otte konkrete elementer: Systematik Beskrivelse, analyse og vurdering Analysen indgår i en udviklingsstøttende proces Analyseprocessen er kontinuerlig og foranderlig Samspil mellem vidensformer Borgernes perspektiv Forskellige faglige perspektiver Socialarbejdernes personlige perspektiv Endelig handler den sidste type svar om, at selv om der er lighedspunkter mellem socialfaglig analyse og akademiske analyser, så er der også væsentlige forskelle. Forskellene betyder at socialfaglig analyse må ses som en analyseform med egne karakteristika.