Fagligt entreprenørskab i erhvervsuddannelserne: En kvalitativ analyse af hvordan undervisning gennem entreprenørskab kan påvirke elevers læring, motivation og lyst til at deltage i uddannelse - Sørensen, Dorrit; Day, Barbara; Minds, Susanne; Christensen, Suna Møller; Boniface, Jane; Allermand, Mette Marie (Arbejdspapirer, Københavns Professionshøjskole, 2017)
En forskergruppe har fulgt 73 erhvervsskolelærere på efteruddannelse som gennem undervisningseksperimenter har udforsket og udviklet didaktisk praksis rettet mod udvikling af elevernes innovative og entreprenørielle kompetencer. Ny forskning viser, at elever fra GF1 til svendeprøve - også de elever, der har faglige udfordringer, motiveres og engageres, når der gøres op med den traditionelle undervisningsform og i stedet fokuseres på en mere eksperimenterende og intensiv undervisningsform, hvor det er eleverne, der sætter retning. Et forskerteam har fulgt læreres undervisningseksperimenter fra både SOSU-, Merkantile- og Tekniske skoler. I gennem interview og observation er der fundet didaktiske greb og forhold i entreprenørskabsundervisning, som gør en forskel for elevernes læring og motivation. Konklusionen i analysen peger på, at det øger intensiteten og engagementet blandt eleverne, når de får mulighed for arbejde med læring ift. noget, der er personligt meningsfuldt, involverer handling, samarbejde med andre elever, kreativitet og autentiske opgaver, der værdsættes i omverdenen. Fem fokuspunkter: 1.Det udvider læringsindholdet med eleveksperimenter, hvor eleverne ikke bare lærer mere eller er mere motiverede, men de lærer intensivt gennem udforskning af og afprøvning i praksis 2.Åbenhed om indhold og form i undervisningen giver mere indflydelse og selvbestemmelse til elever. Inddragelse af virksomheder og institutioner som de kan samarbejde med understøtter dette 3. Støtte undervejs ved at forholde sig undrende, undersøgende og som medskaber i processen, giver plads til elevers selvigangsatte aktiviteter og 4. Gruppearbejde, hvor eleverne har fælles ansvar og træffer de vigtigste beslutninger sammen, betyder, at alle trækker på samme hammel – trods individuelle forskelle. 5.Inklusion gennem samarbejde, hvor eleverne oplever anerkendelse og aktiv deltagelse af alle, minimerer sociale og faglige udfordringer. Resultaterne peger på, at entreprenørskabsundervisning åbner for, at elever får medindflydelse på både indhold, tidsforbrug, slutproduktet og evalueringsform. Det gør eleverne mere engagerede og deltagende i undervisningen. De tager medansvar for deres læring og føler et ejerskab over processen