Vidensnotat (3) om Universal Design for Learning: Et litteraturstudie om Universal Design for Learning på videregående uddannelser - Antczak, Helle Birkholm; Falkenberg, Helene; Ørvad, Henrik Sieverts (Arbejdspapirer, Københavns Professionshøjskole, 2025)
Formålet med dette litteraturstudie er at bidrage til afdækning af den eksisterende, forskningsbaserede viden om Universal Design for Learning (UDL) som et didaktisk alternativ til undervisningsdifferentiering. Teoretisk bygger UDL på idéen om Universal Design. Overført til uddannelsesområdet er det overordnede princip, at barrierer for deltagelse skal fjernes, så studerende med særlige behov ikke behøver bede om at få taget specifikke hensyn. Læringsforløb skal derimod designes, så alle studerende, uanset forudsætninger, har lige muligheder for at deltage. I litteraturstudiet har vi undersøgt, hvilke muligheder og udfordringer der er for at håndtere forskellige læringsforudsætninger via UDL og præsenterer en række begreber og guidelines for, hvordan uddannelser kan tilrettelægges efter UDL-principper.