Att resa i politikens namn: De svenska och finlänska landsorganisationernas resor under mellankrigstiden - Jansson och Mirja Österberg, Jenny (Arbejderhistorie - tidsskrift for historie, kultur og politik, 2011)
Med hjälp av politiska resor skaffade och spredde fackliga organisationerna under mellan krigstiden information som var viktig då de nordiska välfärdsstaterna byggdes upp. Möjligen finns här en del av förklaringen till att de nordiska välfärdsstaterna ter sig lika. En jämförelse mellan svenska LO och finska SAJ/FFC visar dock att såväl mål som förutsättningar för de politiska resorna kunde skilja sig åt.