Alexandra Kollontaj (1872-1952): Revolutionær socialist og kønspolitisk tænker - Arnfred, Signe (Arbejderhistorie - tidsskrift for historie, kultur og politik, 2023)
Alexandra Kollontaj var russisk revolutionær og kønspolitisk tænker, minister i Lenins første regering og politisk og kønspolitisk aktiv indtil 1922, hvor hun kom så meget på kant med Lenin & Co, at hun blev sendt udenlands som diplomat. Kollontaj insisterede på, at også det private var politisk, og hendes skrifter blev inspirationskilde for den nye kvindebevægelse i 1970erne. Artiklen fokuserer på Kollontajs politiske og kønspolitiske tanker, samt på hendes dilemma i forhold til en Sovjetunion, hvor regimet blev stadigt mere diktatorisk.