Demokrati i arbejdslivet set i et historisk-sociologisk perspektiv - Mikkelsen, Flemming (Arbejderhistorie - tidsskrift for historie, kultur og politik, 2011)
Kapitalismens gennembrud skærpede kampen om kontrollen med produktionsmidlerne. Arbejdere og arbejdsgivere har de seneste hundrede år søgt at kontrollere arbejdsprocesserne i virksomhederne. Arbejderkollektiverne og fagoppositionen har været førende i kampen om medbestemmelse og presset masseorganisationer til at føre kravene ind i det formelle forhandlingssystem.