Arbejderbevægelsen i Sønderborg – fra tysk til dansk - Sørensen, Frode (Arbejderhistorie, 2020)
2020 var udset til at være dansk-tysk venskabsår. I Danmark fejrer vi Nordslesvigs/Sønderjyllands genforening, det danske mindretal i Sydslesvig holder en mere afdæmpet markering. Hundredåret giver lejlighed til at betragte de arbejderhistoriske aspekter af den store nationale fortælling. I det foreliggende essay stilles skarpt på Sønderborg, hvor et lille flertal af befolkningen i 1920 stemte for en fortsat tilknytning til Tyskland. Sådan kom det som bekendt ikke til at gå, og genforeningen med Danmark ændrede også byens arbejderbevægelse.