Socialismens verdenssprog? Esperanto og arbejderbevægelse i Danmark før første verdenskrig - Nygaard, Bertel (Arbejderhistorie - tidsskrift for historie, kultur og politik, 2020)
Forsøgene på at parre den internationale socialisme med verdenssproget esperanto vandt aldrig større opbakning. Men disse i dag næsten glemte bestræbelser pegede på store, vigtige og i vidt omfang endnu uafgjorte spørgsmål om forholdene mellem sprog og samfund, mellem nationale og internationale udviklingsrammer samt mellem fremtidsorienteringer, historieopfattelser og politisk praksis. Denne artikel udforsker krydsninger mellem verdenssprog og socialistisk arbejderbevægelse i årene op til første verdenskrig i et dansk perspektiv