Historiske synkoper: Oktoberrevolutionen og splintringen af den moderne tid - Nygaard, Bertel (Arbejderhistorie - tidsskrift for historie, kultur og politik, 2017)
I kernen af Oktoberrevolutionen står spørgsmålet om historisk tid. Revolutionen udfordrede tidligere udviklingsopfattelser, og den omformede moderne opfattelser af fortid, nutid og fremtid som foranderlige genstande for menneskelig handling. Det chokerede Oktoberrevolutionens samtid og er en væsentlig del af det, der endnu i dag kan virke utæmmet provokerende eller inspirerende ved den.