Drøm og virkelighed på revolutionens fabrikker - Kulavig, Erik (Arbejderhistorie - tidsskrift for historie, kultur og politik, 2017)
Hvilke forestillinger om arbejdet og arbejdets ledelse eksisterede i den russiske offentlighed før og efter revolutionen? I 1920 fandtes der endnu to linjer: Lenins og Trotskijs kommandokurs, hvor arbejderen blev reduceret til produktionskampens soldat, og oppositionens, hvor disciplinen skulle styrkes gennem samarbejde mellem ledelsen og arbejderne.