DE SOCIALDEMOKRATISKE KVINDERS FEJRING AF DEN NYE GRUNDLOV 1915 - Eklund Hansen, Anette (Arbejderhistorie - tidsskrift for historie, kultur og politik, 2015)
Det er i år 100 år siden, at kvinderne fik politisk valgret i Danmark. Forud var gået årtier med kamp for kvindernes valgret både i parlamentet og i kvinde- og valgretsforeninger. Det billede vi oftest forbinder med den nye grundlov i 1915 er kvindeorganisationernes valgretstog af hvidklædte kvinder med Dansk Kvindesamfunds fane i spidsen på vej mod Amalienborg slotsplads for at aflevere en adresse til kongen, som markering af den nye grundlov. For de socialdemokratiske kvinder rejste fejringen af grundloven et dilemma: Skulle de tilslutte sig kvindeorganisationernes optog, eller skulle arbejderkvinderne følges med deres mandlige kammerater i arbejderbevægelsens grundlovstog til Søndermarken, hvor grundlovsfesten blev holdt? Et valg mellem køn eller klasse. Arbejderkvindernes organisationer valgte at tilslutte sig arbejderbevægelsens procession. De markerede dertil begivenheden ved, at en deputation fra arbejderkvindeorganisationerne afleverede en adresse til Socialdemokratiets ledelse og nedlagde kranse på flere af de socialdemokratiske pionerers grave. Her vil arbejderkvindernes bidrag til fejringen af Grundloven 1915 blive belyst.