ENGLEMAGERSKER – MYTE ELLER REALITET? Om plejebørns dødelighed 1840-1900 i Mariager - Østergaard Schultz, Annette (Arbejderhistorie - tidsskrift for historie, kultur og politik, 2015)
Plejebørn i 1800-tallet. Bare disse få ord kan kalde en række billeder frem – billeder fra romaner, erindringer og øjenvidneskildringer i f.eks. samtidens partipolitiske presse. Derfra ved vi, at plejebørn led under uhyggeligt kummerlige forhold. Eller gør vi? Et samfund kan måles på, hvordan det behandler sine svageste. Og ikke mindst siger det noget om et samfunds dominerende menneskesyn, hvis børn i pleje konsekvent blev kynisk udnyttede, hvis de blev hånet, udskældt, mishandlet og i almindelighed gik for lud og koldt vand.