I røgen fra krematorIerne: Danske tysklandsarbejdere i Auschwitz 1943-45 - Erichsen, Olaf; Hansen, Marius; Stræde, Therkel (Arbejderhistorie - tidsskrift for historie, kultur og politik, 2015)
Op imod 150 danskere arbejdede i perioden 1943-45 på IG Farbens projekt Bunawerke i Auschwitz – i hjertet af folkedrabet på Europas jøder. Hvorfor behøvede den tyske industrigigant arbejdskraft fra Danmark? Og hvorfor blev tysklandsarbejderne ved med at rejse derover? Hvad var deres motiver, hvad oplevede de, og hvordan var deres kontakt med de KZfanger, som arbejdede – og døde – på byggepladsen?