“Pelle” i tilbageblik og nutid - Jensen, Lisbeth Gundlund (Arbejderhistorie - tidsskrift for historie, kultur og politik, 2019)
Martin Andersen Nexøs Pelle blev skrevet i starten af århundredet 1906-10 og reflekterede Nexøs opfattelse af arbejderbevægelsens store spørgsmål. Han og hans værk blev alligevel kastebold mellem fløjene i den senere splittelse i arbejderbevægelsen mellem socialdemokrater og kommunister, og kampen om “Pelle” kulminerede med, at Nexø selv i sin alderdom tog afstand fra sin helt. Meget senere blev værkets 1. bind filmatiseret og dramatiseret. Hvordan forholder nutidens kunstnere sig til det gamle værk?