Retsforfølgelsen og de stilfærdige benådninger af danske spaniensfrivillige - Stoltenberg, Adam Travis (Arbejderhistorie - tidsskrift for historie, kultur og politik, 2021)
Kun otte danske frivillige blev straffet for deres deltagelse i den spanske borgerkrig. Syv af dem blev benådet, og kom der- for aldrig i fængsel. Dette skete på trods af at de danske myn- digheder havde indført en lov, der forbød udrejse til Spanien uden forudgående tilladelse, og havde forpligtet sig internationalt til at opretholde den straffenorm. Ved for første gang at bruge justitsministeriets og domstolenes arkiver belyser jeg regeringens pragmatiske tilgang til retsforfølgelsen af de spani- ensfrivillige. Dermed giver artiklen også et indblik i mellem- krigstidens politiske frontlinjer i Danmark samt Danmarks rolle som lille land i et Europa på kanten af Anden Verdenskrig.