Maria Osten: Forfatter, journalist, forlagsredaktør, kommunist og “et sort får med røde støvler” - Rasmussen, Erik (Arbejderhistorie, 2026)
Maria Osten var en af de mange aktive tyske antifascister, der øvede stor indflydelse på og høstede stor anerkendelse fra det venstreorienterede og intellektuelle eksilmiljø i 30’erne, men fik en krank skæbne i Stalins Sovjet, et land hun betragtede som sit nye og sikre fædreland, udelukket fra at vende tilbage til det nazistiske Tyskland.