Att modernisera Orienten. : Ludvig Nordströms reportage från Turkiet 1928 - Forsgren, Peter (Arbejderhistorie, 2011)
I reportageboken Världs-Sverge från 1928 använde Ludvig Nordström de turkiska städerna Ankara och Istanbul som exempel på det civiliserade, ordnade, moderna (europeiska) å den ena sidan och det traditionella, oordnade (orientaliska) å den andra. Civilisation och modernisering är möjlig för alla folk, rasism är ett föråldrat synsätt, menade han, men genom sitt sätt att använda det österländska som negativ motbildär han entydlig representant för den »orientalism» som Edward Said och andra beskrivit.