MARXVENGELSV ARKIVETS REDNING FRA NAZISTERNE I 1933 – med danske socialdemokrater som hjælpere - Callesen, Gerd (Arbejderhistorie, 2016)
Den 31. januar 1933 blev den politiske magt i Tyskland overdraget det nazistiske parti (NSDAP). De dominerende samfundsgrupper fandt det åbenbart nødvendigt, hvis de skulle undgå et angreb på deres økonomiske interesser og var derfor villige til (midlertidigt) at overdrage den politiske magt til NSDAP. Som historien viser, fandt de politiske kræfter i Danmark den selvsamme dag en helt anden løsning på samfundets krise i form af et klassekompromis: Kanslergadeforliget og Socialreformen. Begivenhederne i Tyskland havde bl.a. til følge, at hvis det tyske socialdemokratis (SPD) partiarkiv skulle overleve, måtte det bringes i sikkerhed. En væsentlig del af dette arkiv bestod af Marx’ og Engels’ efterladte papirer: Manuskripter, udkast og korrespondance.