Den communistiske Hovedmand Wilhelm Weitling og den tidlige arbejderbevægelse - Nygaard, Bertel (Arbejderhistorie, 2016)
Siden etableringen af massearbejderbevægelserne fra slutningen af 1800-tallet har man ofte betragtet de tidlige socialistiske retninger entensom historiske blindgyder eller – i bedste fald – som optakter til senere og mere ‘rigtige’ sociale bevægelser. i dag, efter svækkelsen af de sejrssikremodernistiske ideologier, herunder meget af den ofte alt for selvsikre ‘videnskabelige’ socialisme, er det formentlig mere oplagt atbetragte de tidlige socialistiske strømninger som historiske fænomener i egen ret.