SKAL VI FREDE ARBEJDERBEVÆGELSEN? - Ludvigsen, Peter (Arbejderhistorie, 2016)
Imaj sidste år efterlyste Kulturstyrelsen nye forslag til fredning med henblik på UNESCO´s ønske om at inddrage den immaterielle kultur i Verdensarven. Røde pølser, folkedans, højskolesangbogen og hygge blev nævnt som forslag til nytænkning. UNESCO har nemlig gennem de senere år bestræbt sig på at give de traditionelle nomineringer til Verdensarven lidt mere fantasi og schwung: væk fra ruiner, borge, bræer, fine bycentre, templer, kirker o.l. Altså væk fra det, der alligevel altid bliver omtalt i turistbøgerne eller stiver den nationale bevidsthed af. Men nytænkningen går også på at skabe nomineringer med emner på tværs af de nationale grænser: transnational serienominering i UNESCO- terminologien. Allerede i 2008 startede Arbejdermuseet derfor sammen med Kulturstyrelsen et arbejde mod en transnational serienominering af arbejderforsamlingsbygninger – eller som de oftest kaldes “Folkets Hus” – til tentativlisten, UNESCO’s forslagsliste.