Sinn Féin’s lange vej fra politisk fløj af en væbnet bevægelse til bredere venstrefløjsparti - Johansen, Inger V. (Arbejderhistorie - tidsskrift for historie, kultur og politik, 2017)
Efter Brexit hviler manges øjne på det irske republikanske parti Sinn Féin, den primære arvtager til Påskeoprøret i Dublin i 1916 mod den britiske kolonimagt. Valget til det nordirske Assembly den 2. marts 2017 blev en stor sejr for Sinn Féin. Ved valget til det irske parlament i Dublin i 2016 – hundredåret for Påskeoprøret – blev Sinn Féin det tredjestørste parti og ser ud til at være blevet det irske svar på det opbrud, som i Sydeuropa har manifesteret sig i form af partier som Syriza og Podemos. Dette essay giver et indblik i, hvad Sinn Féin er for et parti i dag ud fra en analyse af dets historiske opkomst og udfordringerne i fredsprocessen og med Brexit.