Pligt og ret i den socialdemokratiske arbejderbevægelses idearv - Petersen, Jørn Henrik (Arbejderhistorie - tidsskrift for historie, kultur og politik, 2014)
Socialdemokratiet har foretaget et fundamentalt brud ved at overgå fra princippet om “noget-for-ingenting” til princippet om “noget-fornoget” eller “pligt-og-ret”-princippet. Når moderne socialdemokratiske ledere hævder, at deres brug af en "pligt og ret" -metafor er forankret i den socialdemokratiske idéarv, afspejler det en falsk og respektløs fortolkning af historien.