Trender i pasientlogistikk i akuttmottakene ved et norsk universitetssykehus etter innføring av akuttleger - Bjørnsen, Lars Petter; Næss-Pleym, Lars Eide; Skaar, Torkild; Laugsand, Lars Erik (Dansk Tidsskrift for Akutmedicin, 2023)
Bakgrunn Økning av pasienter til akuttmottak er en global utfordring. I norske akuttmottakene innførte man en ny spesialitet i akutt- og mottaksmedisin som tiltak for å håndtere økt press på logistikk og ressursutnyttelse. Denne studien så på trender i pasientlogistikken i akuttmottakene ved St. Olavs hospital i lys av innføring av akuttleger. Materiale og metode Data fra alle pasienter i akuttmottakene ved St. Olavs hospital i perioden fra 1. januar 2012 til 31. desember 2021 ble inkludert. Rådata ble eksportert og logistiske data om blant annet pasientantall, oppholdstider og behandlingsnivå ble bearbeidet og analysert. Resultater Akutten i Trondheim har hatt en økt pasienttilstrømming tilsvarende 51% fra 2012 til 2021. Andelen pasienter som hjemsendes etter ferdighåndtering akuttmottaket økte i samme periode fra 11% til 35%, mens antallet innleggelser var relativt stabilt. Oppholdstidene i akuttmottaket i Trondheim økte med 57% til 3 timer 38 minutter. Fortolkning Det blir økende press på akuttmottakene i framtiden på grunn av økt pasienttilstrømming. Innføring av akuttleger har en rolle for optimalisering av pasientlogistikken og bidrar til økt andel ferdighåndterte pasienter, og følgelig muligheter for mer utredende og behandlende akuttmottak.