Bilateral spontan trykpneumothorax hos en ellers rask 13-årig dreng - Ilkjær, Frederik Veitland; Ilkjær, Maja Veitland; Kristensen, Daniel Tuyet; Lawrence, Lars Peter (Dansk Tidsskrift for Akutmedicin, 2025)
Bilateral spontan pneumothorax er en meget sjælden og alvorlig tilstand. Vi præsenterer en tidligere rask 13-årig dreng, der debuterede med akut åndenød efter hoste. Patienten udviklede et fulminant respiratorisk og cirkulatorisk kollaps, som stabiliserede sig efter bilateral dekompression. Yderligere undersøgelser afslørede bilaterale lungebullae, som blev behandlet kirurgisk. Der var ingen andre risikofaktorer. Patienten overlevede uden fysiske mén, men har senere haft flere tilfælde af unilaterale pneumothorax. English abstract Bilateral spontaneous pneumothorax is a very rare and serious condition. We present a previously healthy 13-year-old boy who developed acute shortness of breath following a cough. The patient experienced a fulminant respiratory and circulatory collapse, which stabilized after bilateral decompression. Further investigations revealed bilateral pulmonary bullae, which were treated surgically. There were no other risk factors. The patient survived without physical sequelae but has since experienced several episodes of unilateral pneumothorax.