Bliv i bøvlet! Det genopstandne spørgsmål om den biografiske metode - Haarder, Jon Helt (Aktualitet - Litteratur, kultur og medier, 2025)
Artiklen genoptager spørgsmålet om den biografiske metode i litteraturvidenskaben og argumenterer for at den i internettets, identitetspolitikkens og #metoo’s tid ikke længere kan ignoreres – fordi vi ved så meget om forfatterne. I forlængelse af Claire Dederer og Gisèle Sapiro foreslår jeg en mellemposition mellem æstetisk autonomi og moralsk fordømmelse. For at eksemplificere hvad vi står med, fortæller jeg om en personlig læseoplevelse af V.S. Naipauls selvbiografiske roman The Enigma of Arrival hvor biografiske oplysninger om forfatteren – herunder hans problematiske adfærd og udeladelsen af hans kone fra romanens fortælling – påvirkede læsningen. Med inspiration fra Claire Dederer skitseres i forlængelse heraf en æstetiko-moralsk kalkulator der måler på parametre som intensitet, monstrøsitet og værkets vigtighed. Artiklen argumenterer for at læsere og forskere må ”blive i bøvlet” – det vil sige acceptere kompleksiteten i at elske værker skabt af problematiske personer – og insisterer på at affekt og personlig investering er centrale aspekter af litterær forståelse. Den biografiske metode genformuleres således som en refleksiv praksis, der både rummer kærlighed og kritik – og som i høj grad handler om læseren.