En læsning af Karl Gjellerups Pastor Mors med udgangspunkt i Schopenhauers filosofi - Nyeng Hemicke, Lasse (Aktualitet - Litteratur, kultur og medier, 2023)
I artiklen argumenteres der for, at Arthur Schopenhauers pessimistiske filosofi er det idemæssige grundstof, som Karl Gjellerups korte roman Pastor Mors (1894) er gjort af. Det bliver på denne baggrund også tydeliggjort, hvordan den i dag ukendte udgivelse er et eksemplarisk udtryk for den pessimistiske tendens i dansk litteratur, som var særligt fremtrædende i litteraturen i de sidste tiår af det 19. århundrede. Det er desuden hensigten med denne nærlæsning at vise, at den pessimistiske antropologi, som Gjellerup skriver frem i Pastor Mors, er udtryk for en trang til at revitalisere det religiøse i en ny form. I romanen skrives den kristne antropologi og det, Gjellerup mener er en fantasmagori af eksistentielle forhåbninger, som den kristne ontologi vækker i det troende menneske, over af en eurobuddhisme i bestræbelsen på at sætte Østens tilværelsesforståelse som den ene sandhed om livet.