En tomboy og et følsomt drengebarn : Kønsudtrykket i Astrid Lindgrens fantastiske fortællinger - Ulvedahl Carlsen, Rikke (Aktualitet - Litteratur, kultur og medier, 2023)
Gennem en komparativ, queerteoretisk tilgang beskriver jeg i denne artikel, hvordan Astrid Lindgren subverserer kønskonventioner i sine fantastiske fortællinger Bröderna Lejonhjärta (1973) og Ronja Rövardotter (1981). Ved at inddrage begreber fra bl.a. Judith Butler og Jack Halberstam, analyserer jeg værkernes hovedkarakterer som komplekse, kønsarbitrære individer, der både æstetisk og psykologisk besidder egenskaber fra det modsatte køns traditionelle domæner. Analysen viser, at titulære Karl ’Skorpan’ Lejonhjärta og Ronja Rövardotter står i opposition til en binær kønsforståelse og besidder i stedet en queer væren og færden, der kan beskrives som hhv. en tomboy og et følsomt drengebarn.