H.C. Andersen i et idéhistorisk perspektiv - Thomsen, Torsten Bøgh (Aktualitet - Litteratur, kultur og medier, 2020)
H.C. Andersen levede og skrev i en tid præget af dramatiske samfundsmæssige udviklinger samt tanke- og mentalitetsmæssige forandringer i Danmark og Europa. I århundredet før hans tid havde Europa set den såkaldte Oplysningstid udfolde sig, hvilket ledte videre til den ”romantiske” periode, som Andersen arbejdede inden for. Denne periode udviklede sig ind i moderniteten, som kom til at dominere de vestlige samfund i det 20. århundrede. Alle disse idéhistoriske strømninger mødtes og blandedes i det danske samfund i Andersens livs- og virkeperiode 1805-1875.