Where fiction really exists: The staging and experience of authenticity in the literary icon-city - Bom, Anne Klara (Aktualitet - Litteratur, kultur og medier, 2015)
Denne artikel fokuserer på, hvordan autenticitet iscenesættes og opleves i litterære ikon-byer. En litterær ikon-by er en by, der har opnået en ikonisk status, fordi et litterært ikon enten har boet der, skrevet om byen eller begge dele. Den litterære ikon-by defineres som et ”medieret center”: et sted, der – i dets medierede form – rummer forskellige appeller til autenticitet og mulige svar på disse autenticitetsappeller. Når de besøgende oplever et ”match” mellem deres egne forestillinger og den fysiske virkelighed, opstår en særlig form for deltagelse, hvor den litterære ikon-bys iscenesættelse af ikonet sætter rammerne for dynamiske forhandlinger om den litterære kulturarvs betydning. For at kunne undersøge disse processer, præsenterer artiklen en firedelt typologi, der kan bruges i analyser af, hvad der er på spil, når mennesker inviteres til at engagere sig i den litterære ikon-by, og typologien forklares og testes med den svenske forfatter Astrid Lindgrens Vimmerby som eksempel. Typologien tager højde for, at ikon-byer kan rumme flere typer af appeller, og at det er muligt for den samme besøgende at opsøge forskellige former for autenticitet i den litterære ikon-by.