Participation as political practice: On the rationalities of participation at cultural institutions - Rasmussen, Johan Kjærulff (Aktualitet - Litteratur, kultur og medier, 2015)
<span style="display: inline !important; float: none; background-color: transparent; color: #000000; cursor: text; font-family: 'Noto Sans',Arial,Helvetica,sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-decoration: none; text-indent: 0px; text-transform: none; -webkit-text-stroke-width: 0px; white-space: normal; word-spacing: 0px;">I danske kulturinstitutioner er borgerinddragelse og -deltagelse aktuelle temaer, relateret til besøgstal, publikumsudvikling og institutionel relevans. Selvom de fleste taler for deltagelse, er det stadig svært at sætte ord på de altafgørende spørgsmål for hvem, hvordan og hvorfor. I denne artikel skal jeg adressere disse spørgsmål. Først præsenterer jeg to deltagelses-baserede projekter ved Københavns Museum, hvor deltagelsen både er fokuseret på selve deltagerne og på udvikling af institutionen, og hvor fokus er på deltagelsens ”hvem”. Derefter giver jeg et bud på et praksisorienteret afsæt i form af et community-perspektiv på deltagelse og åbner en værktøjskasse med konkrete tilgange til at iværksætte deltagelses-orienterede projekter. Dette vedrører deltagelsens ”hvordan”. Afslutningsvis præsenterer jeg to rationaler i arbejdet med deltagelses-orienterede aktiviteter; et samfundsorienteret og et medborger-orienteret rationale. Dette vedrører deltagelsens “hvorfor”.