Bliver drømmen om den anonyme skrift til et mareridt? - Thomsen, Mads Rosendahl (Aktualitet - Litteratur, kultur og medier, 2025)
Artiklen undersøger, hvordan kunstig intelligens’ udbredelse ændrer vilkårene for forfattere og skriftkultur. Artiklen placerer denne udvikling i en historisk kontekst, hvor automatiseret skrivning tidligere er blevet tematiseret i litteraturen, fra Jonathan Swifts satire til George Orwells dystopi. Med afsæt i Alan Turings tidlige spekulationer til nutidens generative AI-modeller som ChatGPT beskrives den teknologiske udvikling, der har gjort maskinskabt tekst til en ny realitet. Derpå udvikles en typologi over forfattere i AI-tidsalderen, fra dem, der insisterer på autentisk, uassisteret skrivning, over den begrænsede brug af AI til avantgardister, der eksperimenterer med AI, og endelig til fuldt automatiseret litteraturproduktion. Spørgsmålet om forfatterens rolle sættes i relation til Michel Foucaults ide om den anonyme skrift, og konklusionen peger på en skriftkultur i forandring, hvor grænsen mellem menneskelig og maskinel tekstproduktion bliver stadig mere flydende.