Hvad er en forfatter – nu? Indledning - Haarder, Jon Helt (Aktualitet - Litteratur, kultur og medier, 2025)
Indledningen sonderer forfatterbegrebets status og betydning i nutidig litteraturvidenskab med udgangspunkt i seminaret Hvad er en forfatter – nu? afholdt på Syddansk Universitet i november 2024. Med afsæt i klassiske teorier af Roland Barthes og Michel Foucault diskuterer jeg hvordan forfatteren fortsat spiller en central rolle i litteraturens formidling, undervisning og forskning – trods tidligere forsøg på at afskaffe forfatterens dominans – og hvordan forfatterspørgsmålet stiller sig på nye måder i samtidskulturen. Indledningen præsenterer bidragene og de fire aktuelle områder hvorpå forfatterspørgsmålet udspiller sig i vores samtid: kunstig intelligens, identitetspolitik, selvbiografisk litteratur og spørgsmålet om kunstnerens moralske ansvar. I slutningen introduceres mere principielt et forslag til to nye, hinanden supplerende forfatterkonceptioner: netværksteorien, hvor forfatteren ses som et emergent fænomen skabt af materielle og symbolske kredsløb, og objektteorien, hvor forfatteren forstås som en bortvendt, singulær enhed.