”Jag tänkte att min blick skulle kunna hålla dem kvar i ljuset” : Sara Stridsbergs Beckomberga (2014) som pårørenderoman - Løkholm Ramberg, Ingri (Aktualitet - Litteratur, kultur og medier, 2023)
Artikkelen er en analyse av Sara Stridsbergs Beckomberga. Ode till min familj fra 2014. Analysen tar sats fra dedikasjonen som står trykket sist i boken, som dedikerer romanen til alle som var innom parken på mentalsykehuset Beckomberga i årene 1932 til 1995. Med utgangspunkt i dedikasjonen leser jeg romanen som en pårørendefortelling, og diskuterer hvordan romanen utforsker pårørenderollen gjennom den sårbare tenåringen Jackie som frivillig tilbringer ungdomstiden sin på mentalsykehuset. Artikkelen er en skriftlig omarbeidet versjon av prøveforelesningen holdt i forbindelse med min doktorgradsdisputas ved UiT – Norges arktiske universitet 24 juni 2022.