Havboka. En undersøgelse af havorienteret litteraturs repræsentation af natur, klima og miljø - Prehn Andersen, Carl-Emil (Aktualitet - Litteratur, kultur og medier, 2021)
Denne artikels formål er at undersøge, hvordan Havboka (2015) af norske Morten Strøksnes, italesætter klimakrisen med fokus på at understrege forholdet mellem menneske og hav. Jeg benytter blå økologi som hovedteori. Artiklen indledes af en genreindkredsning samt en kort, historisk introduktion med udgangspunkt i Havbokas genre, nature writing, og dennes litterære indtog i 1850’ernes USA’s og frem til det antropocæne Skandinavien. Herefter vil en narratologisk fokuseret analyse åbne værket med fokus på, hvilke litterære virkemidler forfatteren benytter sig af i forhold til værkets havorienterede udtryk. Derefter vil værkets miljømæssige modus undersøges i relation til begreberne havontologi og oceanisk følelse. Artiklen konkluderer, at Havboka kan skabe en relation mellem læseren og havet gennem bogens fiktive, essayistiske og videnskabelige udtryk.