’Deltagelse’ som kulturpolitisk strategi og institutionel kulturformidling - Sørensen, Anne Scott (Aktualitet - Litteratur, kultur og medier, 2015)
Denne artikel adresserer den aktuelle drejning mod ”deltagelse” i kulturpolitik og –formidling. Den rejser med udgangspunkt i danske forhold det spørgsmål, hvorvidt deltagelsesstrategien er blevet til institutionaliseret ”dogme” eller stadig udgør en mulighed for en radikal forandring af kulturinstitutionerne – med særlig vægt på museer. I artiklen trækkes der dels på teorier om demokrati, dannelse og transformation via den nederlandske uddannelsesforsker Gert Biesta og hans reception af den franske politiske filosof Jacques Rancière (2014), dels på den kritik af deltagelsesstrategien, der har været fremført af internationale forskere inden for bl.a. kunsthistorie og museologi (Bishop 2013, Rogoff & Schneider, 2008; Sternfeld, 2012). Disse forskere har dog også peget på en mulig revitalisering af strategien i form af en ”anticipatorisk” praksis, og artiklen giver afslutningsvis nogle tentative eksempler herpå fra en dansk sammenhæng.