Fækalier og fiktion: Hvorfor skider Dionysos i Frøerne? - Lech, Marcel Lysgaard (AIGIS, 2024)
Jeg vil i denne artikel give et bud på, om de græske guder har en anus, og om det i så fald kan kaste nyt lys over vores forståelse af hovedpersonen Dionysos i Aristophanes’ Frøerne, og over athenerens opfattelse af de græske guder i komedierne helt generelt: Anså man disse repræsentationer for at være en del af det kultiske kontinuum, eller var man udmærket klar over deres ontologiske status i dramaerne som fiktive? Jeg vil argumentere for, at den radikale antropomorfisme, vi finder i komedierne, ikke blot er udtryk for den athenske religiøsitet, men også, og måske især, et udtryk for en dialektisk metaforisering, som atheneren benyttede sig af for at begribe verden omkring sig. Fiktionaliseringen af (blandt andre) guderne i komedien gør det simpelthen muligt for atheneren at tale om og begribe dem.