En ny tilgang til Rhetorica ad Alexandrum - Jørgensen, Steffen Lund (AIGIS, 2024)
Denne artikel giver en grundig nærlæsning af teksten Rhetorica ad Alexandrum (på dansk: Alexanderretorikken) og giver et bud på, i hvilken retning fremtidens forsøg på at sætte teksten ind i en historisk sammenhæng kan bevæge sig. I indledningen præsenterer og begrunder jeg min overordnede tilgang til teksten, og jeg viser, hvordan den på afgørende punkter afviger fra tidligere læsningers tilgang. Størstedelen af artiklen forsøger at klarlægge tekstens struktur og at vise, at den har en overvejende konsistent komposition, fremgangsmåde og begrebsbrug. En læser uden særlig interesse i den overleverede teksts historie og de problemstillinger, der knytter sig hertil, kan udmærket springe over de to første kapitler “Teksthistorie, papyrus og testimonier” og “Det indledende brev”. Da 1. og 2. del af Alexanderretorikken i mine øjne er så tæt forbundne, at 2. del sandsynligvis bør ses som et appendix til 1. del, vil jeg anbefale, at man læser de to dele sammen. I kapitlet om 3. del argumenterer jeg imod det synspunkt, at delen er skrevet af en anden forfatter, på et andet tidspunkt og i en anden tradition end 1. og 2. del. Læsere med særlig interesse i denne generelle debat bør først og fremmest læse dette kapitel. Artiklens sidste kapitel skitserer den rekonstruktion af den græske retoriske tradition, som er vokset frem siden 1990’erne, og som jeg tilslutter mig, og giver et bud på, hvordan man kan placere Alexanderetorikken i denne kontekst.