“De græske og romerske klassikere er Antikrist”: William Blake og antikken i det attende og tidlige nittende århundrede - Rix, Robert W. (AIGIS, 2024)
Den engelske digter og billedkunstner William Blake (1757-1827) havde et ambivalent forhold til antikken. I det sidste år af sit liv var han dog ikke i tvivl: “The Greek & Roman Classics … [are] the Antichrist”, skriver han. Dette tilsyneladende hyperbolske udsagn skal tages alvorligt. Blake blev nemlig overbevist om, at den klassiske digtning leder folket væk fra Gud. Nationens fremtid står på spil, endog hele Europa er truet, så længe antikkens værker beundres. Netop fordi Blake tillagde det klassiske så stor betydning, er det oplagt at bruge hans værker og kommentarer som indgangsvinkel til at afdække nogle hovedlinjer fra antikkens receptionshistorie i det attende og tidlige nittende århundredes England. Denne kontekst vil samtidigt give mulighed for at se på nogle aspekter af Blakes forfatterskab, der ikke tidligere har været behandlet i sammenhæng.