Ultima Thule: Fragmenter af en rejse for længe siden - Tillisch, Søren Skriver (AIGIS, 2024)
En gang i slutningen af det 4.århundrede f.Kr. rejste grækeren Pytheas fra Massalia ud på en rejse, der bragte ham nordover til Britannien, Nordsølandene og det landområde eller ø, som han kaldte “Thule”. Han skrev Om Oceanet, et værk der indeholdt både etnografika og måling af breddegrader ved hjælp af en gnomon, og han er den første person fra Middelhavet, som vi har sikkert belæg for har rejst i disse egne. Artiklen beskæftiger sig med de filologiske aspekter af den fragmentarisk overleverede rejsehistorie fra det 4.århundrede f.Kr. I diskussionen vil der også blive brugt viden indhentet fra andre fag, især arkæologi og historie.