Arrian, Taktisk udrykning mod alanerne - Sørensen, Søren Lund (AIGIS, 2024)
Følgende lille tekst, der mangler sin afslutning, er bevaret i ét håndskrift fra det tiende århundrede og indeholder Arrians (ca. 86-160) beskrivelse af den taktiske formation, i hvilken han som statholder over provinsen Cappadocia (131-137) skulle rykke ud mod alanerne og kæmpe. Alanerne, der kom fra Kaukasus, trængte under kejser Hadrian ind i romerriget og udgjorde en reel trussel. Vi ved ikke, om Arrian nogensinde kom i kamp med alanerne. Historieskriveren Dion Cassius, der som den eneste anden overleverede forfatter fortæller om denne begivenhed, synes at vidne om, at et egentligt slag aldrig blev udkæmpet.