Arrian, Omsejling af Sortehavet - Sørensen, Søren Lund (AIGIS, 2024)
Arrian (ca. 86-160) foretog som guvernør af provinsen Cappadocia (131-137) en sejlads langs den østlige Sortehavskyst for at inspicere de garnisoner, der udgjorde romerrigets daværende østgrænse. Imidlertid blev sejladsen udvidet til at omfatte hele Sortehavet, men det lader ikke til, at Arrian tog del i denne anden del af sejladsen. Sin inspektion affattede Arrian som et officielt dokument til kejser Hadrian på latin, mens nærværende tekst er Arrians græske omskrivning af omsejlingen. Værket benytter sig af litterære virkemidler, der imiterer den såkaldte periplous-genre, altså en litterær tradition for at beskrive en omsejling af et hav. Arrian skriver på attisk græsk, altså den form for græsk, der blev brugt i Athen i klassisk tid og søger bevidst at efterligne sit store forbillede Xenofon, der skrev et værk, Anabasis, om sine erindringer på march med en græsk hær af lejesoldater gennem bl.a. Lilleasien og langs dele af Sortehavets sydkyst.