Gudelære og religionskritik i Lukrets’ De rerum natura

Forfattere

  • Martin S. Harbsmeier

Resumé

Artiklen undersøger forholdet mellem Lukrets’ gudelære og religionskritik og resten af hans epikuræiske projekt. Formålet er at vise, at en forståelse af karakteren af dette forhold kan være medvirkende til at give en bedre forståelse af Lukrets’ filosofiske projekt i almindelighed og af hans gudelære – eller teologi – i særdeleshed. Hensigtener i første omgang at diskutere, hvorfor Lukrets argumenterer, som han gør, ud fra det synspunkt, at det på den måde bliver lettere at forstå, hvad hans gudelære og religionskritik
går ud på. Fremgangsmåden er først at skitsere nogle væsentlige grundtræk i det epikuræiske projekt, dernæst at gøre rede for Lukrets’ gudelære og religionskritik for så i et tredje og afsluttende skridt at vise, på hvilken måde disse aspekter er afhængige af hinanden, og hvad denne afhængighed fortæller om Lukrets’ gudelære.

Downloads

Publiceret

02.09.2024

Citation/Eksport

Harbsmeier, M. S. (2024) “Gudelære og religionskritik i Lukrets’ De rerum natura”, AIGIS, 6(1). Tilgængelig hos: https://tidsskrift.dk/aigis/article/view/145559 (Set: 13 oktober 2024).