Senecas Thyestes - form, virkning, formål

Forfattere

  • Jens Refslund Poulsen

Resumé

Senecas Thyestes er den eneste overleverede tragedie fra antikken, der har striden mellem brødrene Atreus og Thyestes i Mykene som tema. Dette forhold er en enestående chance for at læse Senecas værk på egne vilkår uden at kunne sammenligne det med, hvad forgængerne i både Athen og Rom skrev. Den skæbne er ikke Senecas øvrige tragedier forundt. De er gennem årene blevet læst, bedømt og sammenlignet med, hvad Aischylos, Sophokles og Euripides skrev, og dommen er sjældent faldet ud til Senecas fordel.
Af samme grund kan det synes mærkværdigt at foretage en aristotelisk analyse af Thyestes. Aristoteles’ Poetik blev skrevet ca. 400 år før Senecas tid og beskrev og foreskrev, hvad en græsk tragedie på denne tid burde indeholde. Men ideen er ikke så dum endda. For Poetikken, der i høj grad fokuserer på tragediens form og virkning, værk- og receptionsæstetik, er en nyttig målestok for en tragedie som Thyestes, hvis udtryksfulde form har så voldsom en virkning. Desuden vil en analyse, der formentlig viser, hvad denne tragedie ikke er, samtidigt vise, hvad den er. Målet er gennem en analyse af formen at nå frem til Thyestes’ virkning og formål.

Downloads

Publiceret

02.09.2024

Citation/Eksport

Poulsen, J. R. (2024) “Senecas Thyestes - form, virkning, formål”, AIGIS, 2(2). Tilgængelig hos: https://tidsskrift.dk/aigis/article/view/145485 (Set: 10 september 2024).