Civilforsvar og civilbeskyttelse i danskernes kolde krig - Mariager, Rasmus (Administrativ Debat, 2024)
Den kolde krig adskilte sig fra alle tidligere epoker i menneskehedens historie, fordi den udspillede sig i atomalderen. Den tid trådte verden ind i, da amerikanske B-29-bombefly kastede to atombomber over de japanske byer Hiroshima og Nagasaki henholdsvis den 6. og den 9. august 1945. Atomalderen skulle komme til at gennemsyre det danske samfund fra top til bund, både når det gælder forhold som forskning, infrastruktur, byggerier og civilsamfund, men også de mentale grundstemninger. Civilforsvaret var en af de institutioner, staten etablerede for at fremme civilbeskyttelsen under en fremtidig krig, og nedenfor følger historien om Civilforsvaret og civilbeskyttelse under den kolde krig. Jeg udgav i forsommeren bogen ”Sjælekampen” om den kolde krigs indvirkninger på det danske samfund. Artiklen er en bearbejdet version af afsnittet om Civilforsvaret.