Fremtiden for aftalesystemet - Olsen, Jan (Administrativ Debat, 2013)
I aftalesystemet er der mulighed for både at identificere fælles overordnede mål og samtidig fastholde et stort lokalt råderum til beslutninger om, hvordan målene nås. Den fælles koordinering må imidlertid ikke blive så stærk, at den udtømmer dette råderum lokalt. Her har aftalesystemet en styrke sammenlignet med regelstyringen, der netop fjerner det lokale råderum. Fremtiden for aftalesystemet står og falder med, om landspolitikerne har så stor tillid til deres partikolleger i byrådene, at de vil fastholde en decentral samfundsmodel.