Russisk udenrigspolitik: Uforudsigelighed, store planer eller realpolitik? - Winkler, Thomas (Administrativ Debat, 2016)
Den 18. marts 2014 annekterede Rusland Krim i strid med folkeretten og de spilleregler i øvrigt, som siden 1991 har været grundlaget for den europæiske sikkerhedsarkitektur. Samtidigt spillede Rusland en central rolle i forbindelse med konflikten i det sydøstlige Ukraine. I 2015 greb Rusland militært ind i konflikten i Syrien til støtte for præsident Assad.