Europas bedste offentlige arbejdsplads: Ledelsesstilen er 90 procent ”ledelsesløs” - Vestergaard, Bo; Pedersen, Troels; Andreasen, Ann-Christina Matzen (Administrativ Debat, 2020)
Job-, Aktivitets og Kompetencecenteret (JAC) ligger i Gentofte og blev Europas bedste offentlige arbejdsplads i 2019 (Great Place to Work). En særlig ledelsesstil er nøglen til de bemærkelsesværdige resultater: JAC kalder det ”90 procent ledelsesløs”. Ledelsesretten, retten til at bestemme, bruges kun i 1) personalesager og 2) til at sætte rammen for beslutninger, som medarbejderne skal tage om vigtige emner som strategi, økonomi, organisering og rekruttering. Det stiller store krav til lederes rammesætning og procesledelse. Artiklen introducerer kort et teoretisk grundlag efterfulgt af en case, der viser den ”90 procent ledelsesløse” tilgang i praksis.