Tværprofessionel læringsarena - betydninger af en fælles referenceramme i målformulering - Kramer, Tina; Nielsen, Cathrine Sand; Frederiksen, Kirsten (Sundhedsprofessionelle studier, 2021)
Spørgsmålet der behandles i denne artikel er, hvilken betydning en fælles referenceramme, som ICF, har for målformulering i tværprofessionel uddannelse. Gennem seks uger fulgte forfatterne valgfaget InterTværs, hvor ICF-modellen forsøgsvis blev taget i brug som fælles referenceramme for patient-/borgercentrering. 30 sundheds professionsstuderende, fordelt i seks tværprofessionelle team interagerede med patient/borgere i forløb på tværs af sundhedsvæsenet. I artiklen præsenteres etnografiske analyser af, hvordan studerende snarere ignorerede end udfordrede den fælles referenceramme. Analyserne viser, at de studerende i de tværprofessionelle teams, udarbejder væsens forskellige typer af mål, som dels er patient/borgers mål, dels mono-professionernes mål samt kvalitetsmål. Helt modsat intentionen i studieforløbet er målene således ikke primært tværprofessionelle, og ICF modellen fravælges som fælles referenceramme. Analyserne viser videre, hvordan de studerende nok identificerer betydningsfulde professionsforskelle, men de fremprovokerede kritiske diskussioner underudnyttes. ICF modellen synes ikke i sig selv, at stimulere det tværprofessionelle teamsamarbejde. Spørgsmålet til drøftelse i fremtidige studieforløb er, om det snarere er ICF-modellens bio-psyko-sociale tilgang end modellen som model, der kan stimulere tværprofessionelle kritiske diskussioner. Som sådan kan det, der kan betegnes som en bio-psyko-social tilgang, være en fælles referenceramme i samarbejdet om det fælles mål, som er patient/borgers mål.