Caseanalyse i læreruddannelsen - Gammelgaard, Ole (Studier i læreruddannelse og -profession, 2018)
Resumé Artiklen tilbyder et teoretisk og empirisk blik på underviserens arbejde med caseanalyser inden for læreruddannelsen. Ambitionen er primært at udvikle en analytisk model på et professionsdidaktisk grundlag og sekundært at afklare, hvordan analysen empirisk kan håndteres inden for rammerne af en professionel praksis, hvor der er travlt med at undervise. Undersøgelsens væsentligste teoretiske resultater er, at den analytiske model kan forstås som en række delanalyser: en kontekst-, en handlings-, en baggrunds-, en udviklings- og en resultatanalyse. Empirisk er der tale om mindst to sammenhængende caseanalyser forskudt i tid, hvor den første kvalificerer det indgreb, der afprøves i den anden. Artiklen henvender sig primært til undervisere og forskere ved professionshøjskolerne, men er relevant for alle, der arbejder med undervisning. Abstract The article offers a theoretical and empirical view on case analysis performed by teacher trainers. First of all, the ambition is to develop an analytical model based on educational theory relevant for teacher training, secondly to identify how the case analysis can be applied within a professional practice focusing on teaching. The main results of the research are that the analytical model can be understood as a number of minor analyses each with their own research question: a context, an action, a background, a development and a result analysis. Empirically we speak of at least two intertwined case analyses shifted in time. The first analysis qualifies the pedagogical action that is tested in the second. The article is primarily addressed to teacher trainers and researchers within teacher education, however, it is relevant to everyone reflecting on teaching.